Våres Ansvar

Som vi sier hær på fabrikken på Toten så tæk det ti å lage skikkelig gode potetflak. I løpet av den tia har vi også brukt på å tenkje å godt vi kæn gjøra for å ta vare på dom lokale rundt øss, og naturen som gir oss poteten så klart.

Bare et potetkast unna

Hældigvis for øss, så er jo Toten hemlændet til poteten, og alle våre poteter leveres ta nabobønda våre på Toten. Som oftest har poteta kun rest et par kilometer fra åker til fabrikk, mens i andre tilfeller er poteten faktisk henta opp kun et lite potetkast unna fabrikken (gitt at du har litt kraft i kastearmen væl og mærke). Da sier det seg sjøl at det er itte mye transport som kræves fra A til B, og så er det jo kjækt å handle ta dom vi kjinner ekstra godt åsså da, som han Amund som driver Hanestad Gård. Du har kanskje sett han Amund sammen med Thorkildsen på TV’en? 

Å hen kjem pottiten fra?

På påsan kan du sjå hvilken gård på Toten poteta i chipsposen kjæm i frå, og kanskje du også finn et bilde på påsån ta vår fræmste potetleverandør Amund som leverer poteter frå Hanestad gård? Takket vara sånne som han kan vi stolt si at 100% av våre poteter er fra nærområdet vårt på Toten.

Her er et utvalg ta noen av våre fræmste potetgarder i nærområdet du kan finne bilde av på påsån.

Ny plastpåså

Nå har vi også begynt å putte poteta våre i materiale som kæn gjenvinnes. Det betyr at emballasjen nå kun består ta en type emballasjematerial og kan derfor resirkuleres som plast og gjenvinnes for videre bruk. 
Itte nok med dæ, men vi har også fylt opp påsåne våres med enda mer potetflak, slik at vi sparer plast tilsvarende 8 tonn årlig.  

Hele poteter

Muligens har du også merka at ikke alle flaka i posen er like fine, da dom ofte er litt krølle og har ulik fasong og størrelse, og litt skal på kænta! Itte tro at de ikke smaker like godt, for det gjør dom. Grådig godt…..og dæ bra med det er at det betyr at vi bruker hele poteteten, og poteter som både er litt for store og kænskje litt for små…..Og ta det væsle vi kaster, så blir 99 % gjenvønni. Med tia tæ hjælp (og den hjælper øss jo), så kanskje vi kan jobbe med den siste prosenten og

Varm fotballbane fra overskuddsvarme fra fabrikken

I mang en år har en del ta overskuddsvarmen vår frå potetproduksjon gått tæl å varme opp fotballbanen tæl det lokale idrettslaget her på Skreia, sånn at det itte bære forsvinn ut i det blå. Dæ gjør blænt anna at dessi kæn spelle fotball på gras hele året. Vi ser på åssen vi kæn finne lignende ting å bruke overskuddsvarmen på framover å.  

I tillegg fikk vi øss ny maskin for noen år sea for å kutte, dele og steike potitta for å få enda bære flak og smak. I tillegg har detti spart energibruken per pose med 30 % og redusert vassforbruket med 20 %.